Wednesday, February 26, 2014

Playing bubble balloons & I feels like being a kid again. hehe

hai semoranggg ! 
rasa rindu nak blogging. banyak benda nak cerita senanye. dah terkumpul dari haritu lagi. tapi baru harini mood tu datang. hehe sorry guys. so jom kita update story laju laju ! 

last week kot, emm ke last two weeks. lupa dah. hehe tak kisah la. yang penting nak cerita ni. nak cerita yang aku dah kembali ke zaman kanak kanak. haha. cemana tu ? hmm. macam ni !


playing bubble balloons ! hehehe. 

okay, the most interesting part is, kitorang DIY je benda ni. hee. nak seribu daya, taknak seribu dalih. tak gitu ? hehe. sebenarnya, dah lama teringin nak main & try main giant buble ni. tapi yang ada kat selangor tu, kat setia city mall, tu pun waktu petang2 je. dekat sangat dah dengan rumah tapi takde sape nak bawak. haha. kat kepong, emm jauh dari rumah. kat putrajaya. emm jauh jugak. haha. 

so bila dah balik UTM, sembang2 dengan mereka mereka yang sekepala ni (paling semangat yam tomyam. hihi), tercetus la idea nak try buat sendiri. hehe. sebab kat jb ni macam takde lagi je. kot eh ? hehe. sebab tak pernah nampak orang post kat instagram or whatsoever. so, dengan rajinnya, kitorang pun google la sendiri. resepi giant bubble balloon ni. nasib baik jumpa ! tapi kalau buat sendiri, for sure la tak berapa nak jadi macam yang orang buat jual tu kan. hehe tapi takpe. at least we try. 

nak main bubble balloon ni memang best kalau banyak angin. so, kat taman la citer dia kan. tapi kalau korang nak taw, kitorang siap try main dulu kat kolej sebelum pergi taman. kekeke. sebab takut tak jadi solution yang kitorang buat tu. tak ke malu nanti kalau orang orang kat taman tu tengok. haha. dah la dah besar, main bubble balloons. lagi la kalau tak jadi, makin tebal la muka ni nak cover malu kan. haha. nasib baik la kat bawah blok ni banyak angin. kawasan lapang plak tu. hehe. so boleh la try dulu sebelum main betul betul kat taman. :)

jom tengok gambar kanak kanak riang lagi. hehehe


ni rumet saya. wani nama dia. siapa nak kenal boleh PM. haha :p 


haa ni la cik yam tomyam kita. kekeke. sorry yam :p


oh, sila abaikan keadaan rumput yang bersepah tu. hahaha. bila dah main tak ingat dunia, camtu la jadinya. 


weeee cantik kann :)


comel je bubble bubble tuu. wani memang pro buat bubble banyak2 camtu. hehehe. ada skill tersendiri uolsss :p


semua gambar ni memang candid la kann. tak sempat nak posing bagai. sebab kita nak snap gambar bubble tuu, bukan gambar orang. kuikui. 


dah, cukup la tengok gambar kanak kanak riang tu. btw, thanks to encik fotografer tak bertauliah tu ye. ehem. hehe. 


siapa nak try DIY bubble balloon ni sila angkat tangan ! hehehe. korang boleh google lagi banyak resepi solution tu. tapi, kitorang amek dari sini je : 


a few tips yang aku boleh share kat korang. hehe 

- wand dia tu korang boleh guna apa apa material pun. kalau ikutkan aku, guna batang ikat belon tu je. hehe. alang2 terjumpa kat kedai serbaneka. kat bahagian party, balloons semua. sebab tu la meriah semacam je wands kitorang tu. kekeke.

- untuk tali plak, kitorang tak sure tali macam mana yang dia nak. asalkan rasa macam boleh serap solution tu, boleh la. hehe. kitorang beli kat kedai alat tulis je tali tu. lepastu ikat sendiri. ikut macam dalam blog atas tu.

- untuk solution tu, kitorang guna Glo je. tapi banyak jugak la nak kena guna. so baru la bubble tu cantik terbentuk. hehe. mula2 try jugak guna pencuci jenama Tesco, tapi hmm. kejap je tahan. murah pun murah. haha. solution tu jadi cair. balloons pun cepat meletup nanti. ada resepi yang guna bahan ni, bahan tu, bergantung jugak la. tapi kitorang main campur2 je. asalkan boleh. haha.

- siapa yang tangan dia sensitif dengan sabun, tak digalakkan untuk main. hehe. kalau nak main pun, jangan sentuh solution tu la. mohon adik adik jangan ikut kitorang ni, guna tangan pon jadi untuk pegang tali. haha. tu yang tangan jadi kering lepas main tu. kuikui. proses persalinan kulit :p

syok senanye buat DIY ni. tapi untuk buat something yang betul betul kita minat la kan. hehe. kalau tak minat, confirm tak jadi. sebelum ni buat DIY snacks. korang boleh view kat sini ehh --->

DIY : Chocolate Dipped Pretzels :D


okay lah. tu je untuk petang ni. hehehe. selamat mencuba guys ! :) 







suka entri saya ? sila la like ! hee terima kasih kerana sudi baca entri saya ! :D

2 comments:

usha jerr said...

salam..nak tanya,apa bahan yang dicampur dengan sabun tu

Sena Janjar said...

PM resipi bleh?? :)