Thursday, February 13, 2014

DIY : Chocolate Dipped Pretzels :D

assalamualaikum semua !

selamat malam guys. eh, selamat pagi ye. sebab dah pukul 1 am ni. but i still don wanna sleep yet. sebab dah janji dengan diri sendiri nak update blog malam ni. so, tadaa ! hehe

kalau tengok title tu, memang asyik update pasal makanan jela aku  ni kan. hee. yes, because i love foods & story about foods ! but kali ni, tetiba rasa nak buat slot DIY. konon la kan. padahal foods or desserts updated sebelum2 ni memang DIY pun kan. haha. or tak pun, kita tukar jadi BIY (bake-it-yourself) hehehe. sesuka je tukar eh. but this time, must be DIY. sebab tak melibatkan bake langsung okayy. hee

so, as we all know, snek yang memang tengah trend sekarang, pretzel cookies ! right ? sedap hokayyy. sekali makan rasa takleh nak stop. 

(sumber : Google)

haa ni la dia pretzel cookies ni. tapi yang orang jual ada banyak lagi flavors. depends on customer berminat nak beli flavor apa la kan. hee. aku pun pernah beli sekali, for the first time la. sebab teringin nak rasa kan. hehe. satu balang rm25, ada la dalam plusminus 50 pcs. memang sedap la. rasa lemak2 masin, manis2 gitu. hehe. 

so, masa sem break haritu, konon nak try buat. tapi, err tak sempat ! haha. actually resepi ni susah nak cari. ada memang ada, tapi macam tak meyakinkan je nak buat. takut tak jadi. plus, benda alah ni kan comel, leceh nak pintal2 bagai. haha. 

then, masa dah naik sem haritu, baru la rajin nak google deeply pasal benda ni. rupanya cookies ni ada jual yang dah siap punya. seriously baru tahu. haha. and ada terbaca kat 1 blog ni, dia beli dekat jaya store. and jaya store tu pulak ada area KL selangor nun. eh jauh sangat dah dengan JB ni ha. haha. then terfikir la, kot kot ada jual kat jusco ke, tesco ke kan. and luckily, masa pergi jusco haritu, ada jual ! weee excited sangat kot dapat jumpa. haha. sebab ingatkan susah nak cari benda ni. 

so, apa lagi. confirm beli la kan. then, beli sekali dengan coklat yang kita nak dip kan ni. basically, orang yang buat bisnes tu of course guna bahan yang jimat kan, macam coklat masakan je. kalau rasa nak colourful & banyak flavor, beli la coklat masakan yang banyak colour tu. biasa nya kat kedai bahan bakery banyak jual. cakap je nak colour apa, purple, pink, putih, semua ada. hehe. but for me, nak lagi sedap, sebab nak puaskan tekak sendiri kan, just beli coklat cadbury tu je. lagi umphh rasa dia. hee. 

cara cara nya ? hmm very easy lah. hehe.

1

haa ni la dia pretzel cookies yang dah siap tu. hehe. sejenis snek jugak senanye. cuma kalau kita add some flavor lagi sedap la. sebab yang original ni rasa lemak2 masin gitu. oh btw, thats not my hand. haha. 

2


cairkan coklat ! because of kitorang ada rice cooker je, so just double boil guna mangkuk je. hihi. btw, gambar atas ni coklat kawan2 iolss. dorang tambah dark chocolate sekali. saja nak bagi rasa chocolate tu pekat sikit. sebab cadbury kan agak manis. hee. but mine, just pure cadbury. sedap jugak sebenarnya :) 

3


dip kan pretzels tu dengan coklat yang dah cair tadi. hee. ikut suka korang la nak dip half ke, full ke. hehe. ikut citarasa masing masing eh. and btw, thats not my fingers too. haha :p 

4 


tadaaa ! dah siap. hehehe. senang je kan. told ya. so, dip la sampai habis korang punya coklat tu. kalau rasa coklat dah keras balik, rendam bekas coklat tu dalam air panas. hehehe. tu petua aku sendiri la. asalkan coklat tu boleh melekat elok kat pretzels tu, dah okay la tu. 


and ni la hasil nya. hee. 1 paket pretzel cookies tu boleh dapat banyak okay. aku buat sampai habis coklat tu, ada la dapat dalam 2 bekas. tu pun ada extra lagi sebab coklat dah habis. hehe. 

so how ? senang kann. hee just DIY, and boom ! you can taste it your way :) 


kalau korang nak budget, boleh la share ramai2. sebab 1 paket memang boleh dapat banyak. and berbaloi2 daripada beli kat kedai tu. hehehe. jimat pun jimat, sedap pun sedap kan. 

so, selamat mencuba la buat anda semua yang masih mencari2 resepi ni (just like me before). takyah bake sendiri, beli yang dah siap je, then celup. haha. 

byebye ! au revoir ! :)






suka entri saya ? sila la like ! hee terima kasih kerana sudi baca entri saya ! :D

4 comments:

haslan_maryam said...

Salam dear... blh tau x jusco mne ye.. ;)

haslan_maryam said...

Salam dear bley tau x jusco mne ye. ;)

Armiya Zulkafle said...

Bpe ye hrga pretzel tu

Armiya Zulkafle said...

Brape ye harga pretzel tu sepeket