Wednesday, September 7, 2011

the making of apam comel :DD



comel tak comel tak ? kene laa dengan nama dia kan. ihik. APAM COMEL.
baiklah tuan tuan & puan puan. hari ni saya nak cerita pasal apam comel plak. ecewahh. bajet rancangan masakan plak kan. haha. let me introduce you, the making of APAM COMEL. atau erti kata lain resepi apam comel la. haha. actually, ada sesorang yang request nak resepi ni lepas aku post gambar ni kat fb. so, here it is. actually, resepi aku amek dari majalah RASA edisi bulan October. korang boleh la cari majalah tu kalau nak. lagi banyak resepi dalam tu. :) hee

bahan-bahan :

120gm tepung kek
240gm gula kastor
250gm telur
1 sudu teh ovalatte
1 sudu teh glycerin
pewarna yang secukupnya ( sukahati korang la nak warne apa :P)

cara - caranya :

1. putar tepung kek, gula kastor, telur, ovalatte & glycerin sehingga kembang.
2. ambil sedikit bancuhan & warnakan mengikut kegemaran korang. masukkan ke dalan beg paiping.
3. masukkan bancuhan selebihnye ke dalam beg paiping & paipkan ke dalam cawan kertas.
4. paipkan sedikit bancuhan berwarna tadi ke atas adunan cawan kertas mengikut kreativiti.
5. last sekali, kukus selama 8 - 10 minit.
6. hidang & dah siap ! :)

tadaa !



senang je kan ? sebab tu aku try. ehe. okay fine aku tahu ramai yang dah buat benda alah comel ni. tapi aku baru nak buat. haha. peduli apa aku. sebab raya kann, langkah kanan la siapa yang datang beraya rumah aku semalam. hehe.

so guys. korang boleh la try plak. memang senang kot. just penat nak buat dotdot comel tu je. haha. walaupun dotdot aku tak berapa jadi. :P ehe.

thats all from me, chef farhah. jumpa lagi lain kali pada waktu & hari yang sama ! :P
selamat mencuba ! tehee.

p/s : wait for next recipe. macaron. hee. can't wait !


suka entri saya ? sila la like ! hee terima kasih kerana sudi baca entri saya ! :D

9 comments:

maryam bakri said...

comey gilo!

miss farhah said...

macam tukang buat dia kan ? haha. tahu dahh. :P

ChocohoLic said...

thanks farhah for the recipe. gonna try it very soon.hehe.yummy2.. :D

faizal said...

lmbt...org da knyg mkn bru nk buat.....

miss farhah said...

faten : ur most welcome :)
faizal : sukati aku la bro ! :P

maryam bakri said...

Nanti aku nak buat cheetah printed. Rawrrr! HAHA

miss farhah said...

hahaha. okay jugak tuu ! chopp. bila kau nak buat weh ? kau bukan rajin masuk dapur kannn. haha

IEQAH said...
This comment has been removed by the author.
miss farhah said...

hehehe. x susah pun kak. :)
try sendiri je. konfem jadi tawwww. hee. sy nak ajarkan bukan pndai sgt punnn. hehe