Wednesday, August 1, 2012

kek puding karamel pelangi :D

hai semua ! now we meet again ! hee

pheww ! panjang nyaa nama kek ni ye. hehe. kalau nak pendek panggil kek karamel je. haha. 
tapi bila nak nampak cantik sikit, kita panjang kan la. 
puding karamel + kek pelangi = kek puding karamel pelangi. hihi :B

okay, dah lama dah Paah nak try buat kek ni. nampak delicious & yummy sangat ! hee. 
kalau korang nak taw, ramai blogger2 masakan/kek yang buat kek ni. disebabkan Paah suka sangattttt stalk blog2 pasal makanan ni, tu yang teringin nak try tuu. hehe. kek karamel ni memang femes la senang cakap. ala ala red velvet jugak la ke-femes-an nya. haha. sebelum ni Paah baru buat whoopie pie :D siapa belum baca entry sebelum ni, meh klik SINI

okay, so nak dijadikan cerita, weekend yang lepas, Paah try laa buat kek ni. hehehe. masa bakar tu, memang tawakkal habis la. takut karamel nya tak jadi. sebab before ni tak pernah buat karamel pn. lagi laa nak gabung dengan kek pelangi plak. haha. first try buat kek ni memang agak mencabar sebenarnya. hehe. tapi, bila dah buat kali kedua, senang je ! trust me. takyah nak buat topping bagai. haha. 



adunan yang dah siap di-pelangi-kan. kihkih


tadaaa ! dah siap. lapisan karamel agak nipis. hehe. maybe saiz loyang tak sesuai dengan adunan tu kot. tapi tapi, kek tu tetap sedap ! hee. serius tak tipu ! :)


omnomnom dap nyeeeee >.< hehe


karamel tak berapa melekat dengan kek. ada masalah teknikal sikit. hehe :P

so, bila dah rasa "eh, sedapnya kek ni" ( bukan la nak puji diri sendiri, tapi ni ayah yang cakap. haha )
ayah pun suruh buat lagi, dia nak bawak gi ofis, untuk berbuka dengan budak ofis -.- okay ayah. saya memang anak yang baik. hewhew. so, hari isnin haritu buat lagi. second try ! jom kita tengok apa jadi. haha

taraaaa !


okay still tak berapa cantik permukaan karamel tu. hukhuk. 


ayah suruh double kan layer karamel tu, so, Paah pun double kan bahan utk karamel. biar dia tebal sikit. tehee :D


dah siap tapau untuk ayah -.-


tu diaaaa karamel layer tebal sikit. baru laa berasa sikit karamel tu kann. hihi. kek nya pun lagi sedap and gebu compare dengan first try atas tu. hee. 

memang berpuas hati buat kek ni. hee. cepat je habis orang rumah ni makan, walaupun bulan puasa. haha. 
Paah bawak sikit untuk bagi akak ofis rasa, bawak balik rumah makan time buka. esok nya, semua minta resepi. hehe. 

im happy when they happy and like my cake ! :') makes me wanna bake bake & bake more cake. try try & try more recipes. insyaAllah :)

mana Paah dapat resepi ni ye ? hee. Paah google je. sekarang ni kan zaman pakcik google. so, Paah pun jumpa resepi paling best kat blog ni. 

thanks to kak AZLITA AZIZ untuk resepi yang best ni ! yang pasti, Paah memang tak dapat lawan la, kek kek kak Ita ni. hee. semua cantik cantik belaka ! :)

okay lah. itu je dari Paah harini. tengah fikir fikir, nak buat kek apa nak bawa untuk jamuan iftar dengan kawan sekolah rendah hari sabtu ni :) hmm. any ideas ? meh tinggalkan komen yee. 

thanks love <3 br="br" byebye="byebye" nbsp="nbsp">

suka entri saya ? sila la like ! hee terima kasih kerana sudi baca entri saya ! :D

5 comments:

NurulAthirah said...

komen...hahaha...tp kne bg rse dlu bru leh komen paah...ahaha

miss farhah said...

hahahah boleh bolehhh. tunggu balik utm nnt :P hehehe

cik najihah said...

cunlah :)

IEQAH said...

alahaiii mendugaaa di bulann puasaa ni..cantik nn mmg pasan yang farhah ni sukaa baking kan :)

miss farhah said...

@cik najihah : hee maceh dear :)
@ieqah : hehehe memang suka ! its like a hobby and passion :)