Thursday, February 16, 2012

the awesome taste of pavlova.

hye hye hello semua readers ! :D
dah nak dekat seminggu tak update blog. rasa macam setahun pun ada. ecewahh (nak amek hati)

minggu ni memang terasa nak bake macam macam. red velvet cake, pavlova, lagi ? eh tu je. haha. ingatkan takde harapan dah nak buat pavlova. sekali, tadi main romen romen (eh typo plak, komen komen :P) dengan kazen kat fb, tetiba timbul idea nak buat pavlova sama sama. at her house. hee. tak jauh pun dari my house :P so, straight away pergi rumah dia. muahaha. pavlova punya pasal okayyy ! hehehe

( satay dah sampai ! rehat sebentar bersama satay ! hehehe )

after one hour......

hye im back ! hehehe. lama sangat makan. menikmati sungguh :B 

okay jum kita sambung. nak resepi tak ? hee. eh, before that. jum tengok gambar dulu. hee


baru masuk oven tapi dah excited tahap tak ingat okayy. tapi kene tunggu satu jam -_____-


tadaa ! dah siap dah meringue nyaa. alhamdulillah, jadi :) rasa mcam nak ketuk ketuk je. haha


dah siap letak topping ! and hias dengan buah. hee. but unfortunately, topping nya tercair. hehehe. ada masalah teknikal sikit :P 


okay, sebenarnyaa dah malas nak taip panjang panjang. kita tengok resepi okay ? :)

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. 

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.  

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).  

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

sumber resepi dari google. sorry dah lupa ambil kat mana. hee

kalau nak cari resepi lain pun boleh. google je. confirm banyak ! :)

so, selamat mencuba semuaa ! :) hee. 

red velvet is waiting for me tomorrow ! :D hehehe. 

byebye semua !





suka entri saya ? sila la like ! hee terima kasih kerana sudi baca entri saya ! :D

2 comments:

Ana AuNi said...

yeayy!!
akhirnye tertunai hajat! :P
even sangaatt manis~ tapi sedap! hehe..
thanks for coming..next time boleh buat resepi laen plak..hehe..

miss farhah said...

yayy ! hehehe betul2. sure, lepasni boleh buat lagi :) thanks kazen !