hye hye hello semua readers ! :D
dah nak dekat seminggu tak update blog. rasa macam setahun pun ada. ecewahh (nak amek hati)
minggu ni memang terasa nak bake macam macam. red velvet cake, pavlova, lagi ? eh tu je. haha. ingatkan takde harapan dah nak buat pavlova. sekali, tadi main romen romen (eh typo plak, komen komen :P) dengan kazen kat fb, tetiba timbul idea nak buat pavlova sama sama. at her house. hee. tak jauh pun dari my house :P so, straight away pergi rumah dia. muahaha. pavlova punya pasal okayyy ! hehehe
( satay dah sampai ! rehat sebentar bersama satay ! hehehe )
after one hour......
hye im back ! hehehe. lama sangat makan. menikmati sungguh :B
okay jum kita sambung. nak resepi tak ? hee. eh, before that. jum tengok gambar dulu. hee
baru masuk oven tapi dah excited tahap tak ingat okayy. tapi kene tunggu satu jam -_____-
tadaa ! dah siap dah meringue nyaa. alhamdulillah, jadi :) rasa mcam nak ketuk ketuk je. haha
dah siap letak topping ! and hias dengan buah. hee. but unfortunately, topping nya tercair. hehehe. ada masalah teknikal sikit :P
okay, sebenarnyaa dah malas nak taip panjang panjang. kita tengok resepi okay ? :)
Bahan-bahan :
4
biji putih telur
1
cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2
sudu teh esen vanilla
1
sudu teh cuka masakan
1/2
sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan :
1
cawan (240 ml ) whipping cream
1
1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
1- Pukul
putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.
2- Kemudian,
dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar
adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi
putih tapi belum lagi berkilat.
3- Teruskan
memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah
meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3
minit.
4- Masukkan
esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda
meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang
tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau
tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)
5- Masukkan
tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan
spatula atau senduk kayu.
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).
7- Bentukkan
meringue mengikut bulatan yang kita lukis.
Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la
kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)
Masa
membakar :
1- Panaskan
oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal.
2- Masukkan
adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada
140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas.
Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak
cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung
depan oven sampai 2 jam? :)
Masak
sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut
bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan
keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.
Cara
menghias :
1- Pukul
whipping cream dalam bekas sehingga kental.
Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama
2-3 jam sebelum memukul whipping cream.
2-
Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah
manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi
masalah.
3- Masukkan
whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti
ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
Bila
rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang
siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti
takut pavlova tu berderai.
sumber resepi dari google. sorry dah lupa ambil kat mana. hee
kalau nak cari resepi lain pun boleh. google je. confirm banyak ! :)
so, selamat mencuba semuaa ! :) hee.
red velvet is waiting for me tomorrow ! :D hehehe.
byebye semua !
2 comments:
yeayy!!
akhirnye tertunai hajat! :P
even sangaatt manis~ tapi sedap! hehe..
thanks for coming..next time boleh buat resepi laen plak..hehe..
yayy ! hehehe betul2. sure, lepasni boleh buat lagi :) thanks kazen !
Post a Comment